Kwaliteit

Wij hebben de keuze gemaakt om de kinderen een warme maaltijd aan te bieden tijdens de lunch. Zo kunnen wij meer variatie bieden in het eten en de kinderen kennis laten maken met verschillende smaken, structuren en groente. Een warme, vers bereide maaltijd op het kinderdagverblijf biedt tal van voordelen. Zo krijgt je kind tussen de middag al een groot deel van de dagelijks benodigde vitaminen en voedingsstoffen binnen voor een gezonde ontwikkeling. Prettig, want dan kan je thuis volstaan met een makkelijk hapje. Je hoeft bijvoorbeeld niet met een moegespeeld kind in de weer om er nog een bordje warm eten in te krijgen. Zo verloopt je avond een stuk rustiger. Het is overigens voedings-technisch geen enkel probleem als je kind ’s avonds nogmaals warm eet.

De warme maaltijden bieden wij aan voor de leeftijd vanaf 6 maanden oud tot 4 jaar. Voor de baby’s vanaf 6 maanden t/m 1 jaar bestellen wij verse groentehapjes die de pedagogische medewerkers zelf pureren. Zo kunnen ze alvast aan de smaken en structuren wennen. Wij kijken natuurlijk naar ieder kind en wat jullie als ouder wensen. De een is al wat eerder klaar voor een echte maaltijd en de ander nog niet. Kan en mag een kindje voor 1 jaar al met de maaltijden mee eten dan bestellen we voor dit kindje mee. Dit gaat allemaal uiteraard in overleg. Geef uw wensen hierin aan bij de leidsters zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

Kinderen vanaf 1 jaar eten mee met het menu. Een kind moet gemiddeld 10 tot 15 keer iets proeven voordat ze aan een bepaalde smaak wennen. Maar liefst 60% van de kinderen eet te weinig groenten, terwijl het in de eerste levensjaren van groot belang is dat ze de juiste voeding binnen krijgen. Een kinderdagverblijf is dan ook de perfecte plaats om hiermee verder aan de slag te gaan en het kind mee te nemen op eetavontuur.

Ons motto: zien eten, doet eten spreekt een beetje voor zich. Als het ene kindje aan tafel heerlijk zit te smikkelen, dan kan het andere kindje natuurlijk niet achterblijven. Door met z’n samen aan tafel te gaan en er een gezellig samenzijn van te maken, is er meer belevenis rond het eetmoment. Zo leren de kindjes stap voor stap te genieten van echt eten en leren ze stapsgewijs nieuwe kleuren, texturen en smaken.

De koks weten precies wat kindjes lekker vinden. Alles wordt op maat en smaak van de kindjes gemaakt. De maaltijden worden samengesteld en bereid met verse ingrediënten en producten van het seizoen. Dit maakt ook dat we vier maal per jaar wisselen van menu. Bij het bereiden van de kindvriendelijke gerechten, houden ze uiteraard rekening met het gebruik van zout en kruiden. Dit beperken ze tot een minimum. Ze kiezen bewust voor pastagerechten op basis van volkoren granen en ze gebruiken zilvervliesrijst. Voor iedere maaltijd bestaat er een vegetarisch alternatief. Voor kinderen met een voedselallergie maken ze speciale dieetmaaltijden en voor de kindjes die halal eten is er ook nog eens een optie halal vlees mogelijk. Alle groenten worden gestoomd, zodat bij het bereidingsproces zo min mogelijk vitaminen en mineralen verloren gaan. Na de bereiding wordt het voedsel meteen terug gekoeld, luchtdicht verpakt en naar de plaats van bestemming gebracht. De maaltijden leveren zij dus zo vers mogelijk bij ons op locatie.

Een warme lunch vol met groente en andere gezonde ingrediënten is niet alleen goed voor de gezondheid maar ook voor de energie en het leervermogen van kinderen. Hieronder hebben wij een aantal punten op een rij gezet:

  1. Een warme maaltijd tussen de middag is voedzamer: De voedingswaarde van een warme maaltijd is meestal een stuk hoger dan die van een boterham. Zeker als de lunch veel groenten bevat. Vaak zitten er meer ingrediënten in en meer variatie. Een kind krijgt met zo’n lunch meer essentiële voedingsstoffen binnen.
  2. Warm eten geeft volop energie om te ontwikkelen: Groenten zitten boordevol vezels. Die helpen je lichaam om je bloedsuikerspiegel laag te houden. Je neemt geleidelijk energie op uit je voeding en voelt je langer verzadigd. Anders gezegd: je kind heeft na een groentelunch geen last van drukke momenten en dipjes. Wat dan wel? Volop energie voor een actieve dag vol ontdekkingen. Uit onderzoeken naar schoollunches is gebleken dat een gezonde lunch zorgt voor betere leerprestaties.
  3. S’ avonds eten kinderen minder (goed): Iedereen met kinderen weet dat je nóg zo je best kan doen, maar dat het eten er soms gewoon niet in gaat. Zeker ’s avonds, als een kind moe is, kan het moeilijk zijn om er wat in te krijgen. Voor ouders is het een fijn idee dat hun kind al een warme, voedzame maaltijd op de opvang heeft gegeten en in de avond een makkelijkere maaltijd kan eten.
  4. Op de opvang eten kinderen vaak beter: Ouders zeggen vaak verbaasd dat hun kind op de kinderopvang veel beter eet en ook dingen die ze normaal gesproken thuis niet willen proberen bij ons wel een kans geven. Kinderen proeven bij ons meer en als je andere kindjes ziet genieten van hun warme maaltijd, dan word je zelf toch ook wel nieuwsgierig om te proeven. Zo stimuleren de kinderen elkaar om nieuwe dingen uit te proberen.
  5. In een warme maaltijd zit minder suiker, zout en verzadigd vet: Op dit moment krijgen de kinderen bij ons volkoren brood en bestellen wij verschillende soorten gezond broodbeleg. Echter merken wij dat het steeds lastiger wordt om te variëren in gezond brood beleg en de kinderen vaker wat nieuws te laten uitproberen. Er zit tegenwoordig in heel veel beleg toch best veel suiker. Naast de boterhammen bestellen wij ook groente en krijgen ze dit als snack. Met warme maaltijden kunnen wij nog meer variëren door verschillende gerechten en groenten aan te bieden zodat de kindjes het uiterste uit hun maaltijd kunnen halen.
  6. Warm eten tussen de middag is goed voor de smaakontwikkeling: Sommige smaken leer je te waarderen. Door op de opvang al veel variatie in ingrediënten, smaken en texturen te proeven, werken kinderen aan hun smaakontwikkeling. Daar plukken ze de rest van hun leven de vruchten van (en hun ouders ook).
  7. Gezellig samen ontdekken: De variatie van de lunch maken elk lunchmoment weer een nieuw avontuur. Een sociaal ontdekkingsreisje dat kinderen en pedagogisch medewerkers samen beleven.

Soms denken ouders dat het niet goed is om meerdere keren op een dag warm te eten. Echter is dit gelukkig niet waar. Gezond eten kan zowel koud als warm zijn, zolang er maar genoeg goede voedingsstoffen in zitten, zoals vitaminen, vezels, mineralen en gezonde vetten. Zoals je hierboven las, krijgen kinderen deze meer binnen met een warme maaltijden op de kinderopvang. Ook hoef je als ouder geen zorgen te maken dat je kind(eren) met twee warme maaltijden te veel calorieën binnenkrijgen. Zolang de warme maaltijden lekker veel groenten bevatten zal dat reuze meevallen. Wij hebben zorgvuldig onderzoek gedaan naar welke leverancier het beste past qua ingrediënten, levering, kosten en concept bij ons kinderdagverblijf. Hieronder lees je daar meer over.

Het bedrijf waar wij voor hebben gekozen past het beste bij onze visie en beleid. Hieronder een aantal punten wat voor ons erg van belang is:

  • Ze gaan zuinig om met levensmiddelen en energie.
  • Ze gebruiken vlees dat diervriendelijk is geproduceerd. Ook gebruiken zij duurzaam gevangen of gekweekte vis in de maaltijden.
  • Om ook mensen buiten hun bedrijf te helpen, sponsoren ze diverse maatschappelijke organisaties en doneren ze wekelijks maaltijden aan de voedselbank. Ook hebben ze vorig jaar een deel van de omzet per gekochte maaltijd gedoneerd aan het Ronald Mcdonald Kinderfonds. Hierdoor hebben zij maar liefst 560 overnachtingen beschikbaar weten te stellen voor families met een ziek kind.
  • Ze leveren de volgende gevraagde diëten voor allergieën en maaltijden voor bijvoorbeeld geloofsovertuiging: Gluten- en lactosevrij, Hypoallergeen, Halal en veganistisch.
  • De maaltijden worden dagelijks vers voorbereid. De maaltijden worden bereid, direct gekoeld tot onder de 5 graden Celsius en luchtdicht verpakt. Om te zorgen dat de maaltijden zo vers mogelijk zijn en zoveel mogelijk vitamines en mineralen worden behouden, rijden de koelbussen vervolgens rechtstreeks vanuit de keuken naar het kinderdagverblijf. De kinderen smullen dus altijd van een super verse maaltijd!
  • Ze maken ook groente hapjes voor kinderen vanaf 6 maanden oud.

Bij het fruit moment eten de kindjes verschillende soorten fruit. Tijdens de lunch krijgen de kinderen een warme maaltijd met een beker water of kinderthee. In de middag als snack krijgen de kinderen een bakje yoghurt en een soepstengel. De warme maaltijden variëren per dag en per seizoen wisselt het menu af waardoor de kinderen voldoende afwisseling hebben en ook kunnen wennen aan de smaken. De warme maaltijden bestaan niet uit alleen maar geprakte groente, maar ook vlees, vis, pasta, rijst en nog veel meer. Indien uw kind alleen vegetarisch of halal eet dan kunt u dit bij ons aangeven zodat wij bij de bestelling hier rekening mee kunnen houden. De maaltijden zijn voor jong en oud ontzettend lekker en uitgebreid.

De volgende maaltijden worden onder andere aangeboden:

  • Kalfsgehaktballen met jus en stamppot spruiten
  • Mac en Cheese met pompoen en spinazie (vegetarisch)
  • Viscurry en quinoa
  • Fusilli pomedori  met groente
  • Vissticks met jus, doperwten puur gestoomd en gebakken krielaardappelen
  • Foe yonh hai (vega) bami goreng
  • Cheesburger, jus, stamppot zoete aardappel spinazie
  • Volkoren italiaanse maccaroni schotel
  • Linzenstoofpotje met groente
  • Kipstoofpot met linzen, zilvervliesrijst en groente
  • Runderburger, jus, wortelen puur gestoomd en aardappelpuree.
  • Goulash, zilvervliesrijst en groenten
  • Kip pangang nasi goreng
  • Volkoren penne in een tomaat groentesaus
  • Omelet, jus en stammpot broccoli

Uiteraard zijn er nog veel meer gerechten die wij aanbieden, maar zo heeft u een beetje een idee welke gerechten de kinderen eten tijdens de lunch. Kinderen mogen per dag niet teveel zuivel binnenkrijgen. In de warme maaltijden zit vaak zuivel verwerkt en in de yoghurt die ze in de middag aangeboden krijgen ook. We hebben daarom besloten om de beker melk te laten vervallen. Een bakje yoghurt en een soepstengel als snack vult tevens meer dan alleen een beker melk en een cracker.